Mustaparta Ensemble

Mustaparta Ensemble - Isak Mustaparta

Vår musikaliska berättelse grundar sig på en sann historia från slutet av 1700-talet om Isak Mustaparta och hans käresta Ella Forsvik.

Isak var en bondson från Oravaisenö i Nedertorneå och en sjöman som efter 10-tal år ute på världens hav återvänder hem. Ella var en arvtagerska till ett stort handelshus i Torneå. Dessa två förälskade sig i varandra trots motstånd och klasskillnader.

Isak upptäckte hur svårt vanligt folk hade det och bestämde sig för att hjälpa dem genom att bygga ett däckat skepp (som inte var tillåtet för bönder på den tiden), tillverkade tjära med sina kompanjoner och seglade till Stockholm för att sälja tjäran och skaffa spannmål för pengarna som han sen sålde till ett billigt pris ute på landsbygden till de svältande människorna.

Isak var en slags lokal ”Robin Hood” och lyckades förbättra förhållandena för folket på landsbygden och blev till slut även en riksdagsman i Stockholm.

På den tiden i slutet av 1700-talet stod de riktigt stora skeppen i Göteborgs hamn och även Torneås borgare var delägare i Ostindien kompaniet bl.a. skeppet Finlandia som en av Mustapartas vänner var delägare till.

Vår berättelse sträcker sig därför också ända ner till Göteborg och även till mer fjärran platser... från Torneå till Karleby och Visby, även till Kanton.

Föreställningen

Föreställningen är cirka 1 timme lång (med paus ca 1.5 t.).
Berättelsen och musiken till föreställningen ”Resan från Torneå till Gamla Stan i Stockholm” har skrivits av Esa Rautiainen.

Berättelsen har ett tydligt budskap om att genom att tro på sin sak och på kärleken och att vara företagsam, kan man vinna vilka hinder som helst. Samtidigt får åhörarna en inblick i vår gemensamma nordiska historia som vi berättar i tidstypisk klädsel i musikalisk form, blandat med teater/spex, på svenska, finska och meänkieli samt på engelska. Även publiken blir involverad på ett roligt sätt.

Vi framför i huvudsak egen skriven musik, special skriven för Mustaparta föreställningen samt C.M. Bellmans visor från 1700-talet.

© Studio E-City